Hajdúszoboszlói művészeti remekek

2015. szeptember 13. 10:28 - urbanvick

Gyönyörű, élő hagyományok, népművészeti remekek kísérhetnek bennünket pihenésünk alatt, ha Hajdúszoboszlóra látogatunk. Még csak keresnünk sem kell őket, de azért nem árt nyitott szemmel járnunk, ha nem akarjuk elszalasztani a látnivalókat.

Az elmúlt évszázadokban a hajdúszoboszlói hajdúság szilaj állattartásából adódott, hogy számos alkalommal találkozhatunk helyi pásztorművészeti alkotásokkal. A juhásztanyák favázas kunyhója nád tetővel már akkor is figyelemre méltó, ha csak elsétálunk mellette. A bátrabbak szálláshelyként is kipróbálhatják. A juhászok használati eszközeit, melyek egyszerűségük ellenére a népi iparművészet remekeit képviselik, múzeumokban csodálhatjuk meg. 

shutterstock_213551218.jpg

A legfontosabb darabok, melyek egy hajdú háztartásában felbukkanta, a Dikó, mely egy favázas, gyékényből font fekhely. Itt hajtották álomra fejüket, de előtte fadongás kádban fürödtek, vagy, ha az nem adódott, lavórt használtak. 

Fontos megemlítenünk a munkaeszközöket, melyek juhnyíró, díszített kések, kampós juhászbot voltak, csak hogy a legfontosabbakat említsük. Az élelmiszereket hűtőszekrény helyett finoman díszített tulipános ládákban tárolták. Egyéb  Csodáljuk meg ezeket!

És hogy mit viseltek nap közben? Büszkén subát a fejben, vagy csak kalapot, inget és bőrnadrágot. Mindegyik ruhadarabhoz más mesterember szaktudása kellett, és persze ne feledkezzünk meg az ünnepi viseletről sem, amely a társadalmi helyzetet is jól tükrözte. Talán egy-két ruhadarabot kedvünk volna viselni? Igyeljük meg az alkotó művészember egyedi stílusjegyeit, mely minden alkotásán megtalálható!

Hajdúszoboszlón több állandó kiállítás, gyapjús- és képzőművészeti ház, kiállítás tekinthető meg, melyek az aktív kikapcsolódást kedvelők számára is élvezetes kulturális élményekkel szolgálnak. Ne ijedjünk meg egy kis művelődéstől! Képzeljük magunkat a hajdúk napjaiba, vagy csak vegyünk részt egy foglalkozáson, bemutatón, ahol népi iparművészek mutatják meg Hajdúszoboszló igazi arcát. Az állandó és időszakos tárlatok azt mutatják, hogy a településen nem csak elismert képzőművészek vannak jelen, hanem a műpártoló közönség is adott. Csatlakozzunk közéjük!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pihenjhajduszoboszlon.blog.hu/api/trackback/id/tr267775740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása