Gasztrotúra Hajdúszoboszlón

2015. szeptember 01. 08:59 - urbanvick

Ínycsiklandó élményekben lehet részünk, ha Hajdúszoboszlót gasztronómialilag is feltérképezzük. Nem csak azért, mert szívesen kóstolunk meg magyar ételeket, hanem mert ilyenkor érzi igazán a vendég, hogy közelebb kerülhet a lakosokhoz, a helyi szokásokhoz. A gasztroturizmus fénykorát éljük, szervezzünk hát mi is “gasztro-vakációt” a Hajdúság szívében! Gyönyörű éttermek, paraszti múltat idéző csárdák, hangulatos vendéglők várnak ránk mindenhol.

Nincs is izgalmasabb, mint amikor végre eldöntöttük, hogy hol költjük el a nyaralás első étkezését. Aki nem akar semmit kihagyni, válasszon egyet a hagyományos vendéglőkből, hiszen itt mindig találkozhat valami egyéni ötlettel, ami csak erre a régióra jellemző. Nagyon hangulatosak például azok a helyek, ahol a bensőséges hangulatot népművészeti remekek dobják fel, legyen az egy gémeskút a belső udvarban, kemence jól megrakva ízletes finomságokkal, vagy ahol szabad tűzön, a szemünk láttára készítik el számunkra a vacsorát.

shutterstock_102270691.jpg

Több legyet üthetünk egy csapásra, ha nyitott szemmel járunk és gasztrokulturális programokkal színesítjük ottlétünket. Itt nem nehéz hajdúsági lakodalmas vacsorákra, borfesztiválokra bukkanni még akkor sem, ha elfelejtettünk volna szervezni egyet magunknak, egymást érik a hívogató plakátok mindenhol. A gasztronómiai rendezvényeken a hagyományápolást népművészeti bemutatók kísérhetik, az élőzene pedig arra sarkall majd minket, hogy táncra perdüljünk. Engedjük, hogy a helyiek beavassanak életükbe!

És hogy milyen pazar fogások várnak ránk? Hajdúszoboszló étlap-kínálatát átböngészve teljesen biztosak lehetünk abban, hogy nemzetközi ízlésnek megfelelően készülnek itt az ételek. A tájjelegű specialitások szerelmesei hagyományos, kemencében sült kenyérlángost ropogtathatnak,  de kihagyhatatlan a tárkonyos bárányragu, slambuc, pikáns borjúpaprikás, Jókai bableves is. 

Ha szeretnénk, fogyasszuk őket családias környezetben, egy kellemes nyári estén, népiesen díszített cseréptálkákból, helyi szokások szerint. A pásztorok ízes beszéde, a bográcsban rotyogó gulyás csak fokozza az étvágyat. Ez az a hely, ahol a kedves vendéget nem hagyják étlen-szomjan távozni! Ne is szégyelljük magunkat, ha szeretünk enni! Az ilyen lakomák után pedig jól esik egy pohár zamatos magyar bor, korsó sör. 

Ez csak egy kis ízelítő volt mindabból, amit a hely tálcán kínál fel nekünk. A Hajdúszoboszlón pihenő turisták szerencsések, mert az ország egyik legnagyobb víziparadicsomában egyszerre élvezhetik a színes programokat, és töltődhetnek fel kulturálisan. És persze ehetnek nagyokat! Ki ne hagyjuk!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pihenjhajduszoboszlon.blog.hu/api/trackback/id/tr427750154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása